10 frågor att ställa till er bröllopsfotograf

Vad ingår i dina bröllopspaket?

Det kan låta som en självklarhet men det är inte alltid som allt du tänker dig, ingår i priset. Vanligast är att du får alla bra bilder från bröllopet digitalt på en CD eller ett USB-minne. Vissa erbjuder bröllopsalbum i alla sina paket, andra bara i några av sina paket. En vanlig kostnad som brukar tillkomma är reseersättning. Ni kanske har hittat en perfekt fotograf just för er, men personen bor 50 mil bort. Då kostar det ofta en slant för att fotografen ska komma till er. Tänk på vad det är ni vill ha från er dag, och om det inte finns ett paket som passar era behov så fråga fotografen om det går att bygga ett paket just för er.

 

Är bilderna redigerade eller retucherade när vi får dem?

Nästan alla fotografer idag redigerar sina bilder innan de levereras till kund. Det är då de lägger på sin stil på era bilder. Retuchering är mindre vanligt och förekommer oftast bara om kunden ber om en speciell retuchering. Vissa fotografer tar en extra avgift för detta. Hör hur det är hos just er fotograf!

 

Vad händer om du är sjuk på vår bröllopsdag?

Även en fotograf kan bli sjuk och vad gör er fotograf om det skulle hända på er bröllopsdag? Många fotografer har en back-up om de absolut inte skulle kunna dyka upp på er dag. Då kommer det en annan fotograf till samma, eller till en reducerad, kostnad. Det är viktigt för er att veta hur det funkar hos just er fotograf, ni vill ju inte stå där utan en fotograf helt plötsligt! De flesta fotografer ska dock ligga på sjukhus med alla ben brutna för att inte dyka upp på er dag, så oroa er inte i onödan.

Måste vi skriva avtal?

Att skriva på ett avtal känns oftast väldigt byråkratiskt och jobbigt. Tänk på att avtalet är för er skull! I avtalet står vad fotografen ska leverera, och när. Ni behöver inte oroa er för att han eller hon, eller de, inte kommer att dyka upp på bröllopsdagen eller leverera era bilder inom rimlig tid. Med ett avtal så vet ni vad ni kan förvänta er av er fotograf.

 

Har du referenser från tidigare bröllop?

Om ni inte redan hittat referenser på fotografens hemsida, eller fått höra lovord från vänner, så fråga fotografen om denne har referenser som ni kan få läsa. Att få läsa vad andra tycker kan göra det lättare att se framför sig hur det skulle vara att ha den fotografen med på er bröllopsdag.

 

Vad gör vi om det regnar?

En professionell fotograf kommer redan från början att prata med er om vad ni gör ifall det regnar. Ofta kommer ni tillsammans att prata om vad det finns för möjligheter att skapa vackra bilder inomhus eller på skyddade platser just där ni ska gifta er.

 

Låter det inte mycket i kyrkan när du fotar och springer runt?

En bröllopsfotograf är väldigt diskret i kyrkan och har stor respekt för prästen och dennes önskemål. De flesta märker knappt att det har funnits en fotograf på plats, sånär som på ett tyst klick lite då och då. Det kan också vara bra att förbereda er präst på att det kommer att finnas en fotograf på plats då vissa präster har restriktioner om hur de vill ha det i sin kyrka, även om er bröllopsfotograf kommer att prata med prästen på bröllopsdagen, före vigseln.

 

 

Kan vi ge dig en lista på fotografier vi vill ha från vår dag?

Pinterest är ofta dagens brudars gudagåva. Man kan pinna hur mycket vackra bilder som helst och många vill gärna ha likadana bilder från sin bröllopsdag. Er fotograf tar gärna emot er inspirationsboard för att ha just som inspiration, men i slutändan så kommer han eller hon att skapa underbara bilder som är unika för ert bröllop. Att lämna en lista till fotografen med bilder som ni vill ha kopierade från Pinterest är lite som att strypa er fotografs kreativa ådra. Däremot så kan ni lämna en lista till fotografen med bilder som ni inte vill missa, t.ex. bilder med föräldrar, bilder med tärnor och marsalkar o.s.v. för att han eller hon ska veta vilka bilder som ni önskar.

 

Är du ensam eller har du med dig en assistent eller assisterande fotograf på vårt bröllop?

Många fotografer har med sig en assistent när de fotar ett bröllop. Assistenten hjälper till att hålla koll på klockan, hålla väskor och hjälpa till med utrustningen. Att ha en assisterande fotograf, eller second shooter, är ofta en extra kostnad men kan också ge er bilder från fler vinklar på er bröllopsdag. En bröllopsfotograf har inga problem att täcka upp er dag själv, men med en second shooter kan man ta samma bild från olika håll, och man kan ha en fotograf som fotar gästerna under minglet medan brudparet tar porträttbilder.

 

Varför är du bröllopsfotograf?

När ni ställer den här frågan så får ni veta hur engagerad fotografen är i bröllop och i er dag. Får ni svaret att det bara blev så eller att det är där pengarna finns så kanske ni ska leta vidare. De flesta bröllopsfotografer brinner för just bröllop och är genuint intresserade av få höra om hur ni träffades, om er förlovning och om tanken bakom ert bröllopstema.