Det första ni ska göra i er jakt efter just er fotograf är att söka reda på alla bröllopsfotografer ni kan. Googla, fråga vänner, kolla på Facebook, googla lite till. Det finns en djungel där ute, men det finns också en fotograf som är perfekt just för er.

Så. Nu sitter ni där med en enorm lista full av fotografer. Dags att börja sålla lite. Börja med att titta på deras bilder. Tycker ni om stilen på bilderna? Det är nämligen så där som just den fotografen fotar och redigerar. Kan ni tänka er att se er själva i de bilderna? Gillar ni den där luftiga och ljusa stilen, eller tycker ni bättre om en mörkare stil med en dramatisk touch?

Nu borde er lista ha minskat med åtminstone en eller två tredjedelar. Nästa steg är att luska ut så mycket ni kan om hur fotografen är. Ni ska ha den här personen i hasorna under en hel dag, för er skull så leta efter en person som ni kan ha trevlig tillsammans med! Klicka runt på fotografens hemsida och läs deras info och referenser från andra par (om det inte finns referenser på hemsidan så maila fotografen och fråga om han eller hon, eller de, har referenser), känn av om det här kan vara en fotograf för er. Känns det inte rätt så ta bort fotografen från er lista.

Vid det här laget så borde ni ha fått ihop ett tiotal fotografer som ni tror skulle kunna passa er. Det är dags för den första kontakten. Ring eller maila till era fotografer och fråga om de är lediga på ert datum och fråga om ni kan ses och prata lite. En fika ska inte kosta er något, utan det är en chans för er att se om ni klickar med fotografen. Det kommer att synas i era bilder om ni har en fotograf som ni känner er trygg tillsammans med, så att det finns en bra kemi er emellan är jätteviktigt! Förbered er inför fikan med att tänka ut en massa frågor till fotografen om sådant som ni vill veta. Först efter att ni träffat upp med fotografen bör ni bestämma er för om det är er fotograf eller inte, och efter det ta ett beslut om vem ni vill boka till er bröllopsdag.

Många fotografer blir bokade väldigt långt i förväg, så bli inte förvånade om ni får svar av några fotografer att de tyvärr inte är lediga på ert datum. Det är av den här anledningen som ni behöver flera fotografer på er lista.

Det är först nu som ni ska ta fram prislistorna. Jag vet, ni har en budget som ni måste hålla er inom och allt sånt, och en bra budget är såklart jätteviktigt. Varför ni ska vänta med priserna till allra sist är för att ni inte ska välja fotograf efter plånbok utan efter hjärtat. Det är de här bilderna som ska berätta er kärlekshistoria, se till att välja rätt berättare. Kanske går det att tänja liite på budgeten, eller så kan man ta lite pengar från en annan post som vid närmre eftertanke kanske inte var så viktig. Man kan önska sig fotograferingen, eller delar av den, som en bröllopspresent. I slutet av dagen kommer ni att vara glada att ni trots allt valde den perfekta fotografen, för då sitter ni där med era helt perfekta bröllopsfoton.