"Jag blir inte bra på bild"

Hur många gånger har jag inte hört den frasen? "Jag är inte fotogenisk". "Ingen har lyckats ta en bra bild på mig, jag blir helt enkelt inte bra på bild".  Den kan komma i flera varianter, men slutpoängen är ändå densamma. Jag har själv sagt den. Jag har själv varit den som undvikit kameran eller gömt mig bakom luggen när den ändå hittat mig. När jag började fotografera så skyllde jag ofta på att jag trivdes bättre på andra sidan och att man inte behövde bli fotad när man alltid var den som fotade.

När jag startade mitt företag så började jag tänka över det där. Hur kan jag vara den som säger åt andra att det är så roligt att bli fotad och hur viktigt det är att ha fina bilder att minnas sitt bröllop med, när jag själv inte vill stå framför en kamera? Så jag påbörjade ett projekt. Under ett helt år skulle jag anmäla mig som frivillig modell varje gång någon av mina kollegor vill ha någon att öva med. Jag tog varje chans och blev fotad både i studio och utomhus, skrattandes och gravallvarlig. I början var det jättejobbigt, men när jag efter hand fick se bilderna och började vänja mig så blev det roligare och roligare. Jag blev ju faktiskt bra på bild. Ju tryggare jag kände mig med fotografen, desto tryggare såg jag ut på bilderna.

 

Bilder tagna av: Emanuel Dahlberg, Åke Westin, LeaFoto, Pastill, Shine photography.

 

Jag insåg att det är jag som själv bestämmer om det är roligt eller inte. Ingen annan. Jag insåg också att ju tryggare jag kände mig med fotografen, desto bättre bilder blev det. Det är därför det är så viktigt för mig att mina kunder känner att jag är rätt fotograf för dem. Det är också därför som jag har en förlovningsfotografering med mina bröllopskunder. Det är det perfekta tillfället att öva på att bli fotograferad och känna av hur jag är så att de känner sig trygga på bröllopsdagen.

Under 2016 tog jag detta steget längre. Det är inte alla som har möjlighet att öva på att bli fotograferade, så det måste ju finnas någon genväg tänkte jag. Det gjorde det. Den genvägen heter Moment design och hjälper mina par att slappna av framför kameran. Det är fånigt, roligt, kärleksfullt och känslomässigt. Det är den där distraktionen som gör att man glömmer bort kameran. Det är den där lilla knuffen man behöver för att säga allt det där som man tänker på, men glömmer att berätta för sin partner. Det är tryggheten i att man inte behöver tänka själv på hur man ska stå eller se ut.

En sista sak som jag har lärt mig i allt det här, och det allra viktigaste. Det handlar inte om hur du ser ut. Det handlar om vad du känner. Det är det som jag fångar på bild, för det är det som vi kommer att minnas resten av livet.

 

Foto: Linda Rehlin