Ska man fotograferas före eller efter vigseln?

En vanlig fråga när det gäller just fotografering på bröllopsdagen är om man ska fotas före eller efter vigseln. Vilket är egentligen bäst? Svaret är att det inte finns något som är bäst för alla, bara något som är bäst för just er. Hur vet ni vad som är bäst för just er då?

Börja med att ta fram era hållpunkter för dagen. Vilken tid har ni bokat vigseln? När ska alla gäster sitta till bords vid middagen? När ni har dessa hållpunkter framför er så är det lättare för er att se vad ni har för tid emellan.

Definitionen av att ta ett fotografi är att man fångar ljuset. Det är bra att tänka på när ni planerar inför er fotografering. Mitt i vintern så är ljuset jättefint under hela dagen eftersom solen står så lågt, samtidigt så är den bara upp några få timmar så det gäller att tajma den. På sommaren har man betydligt fler timmar på sig, å andra sidan så är solen väldigt mycket starkare mitt på dagen. Det där superfina, mjuka och nästan magiska ljuset som många suktar efter kallas ofta golden hour. Det är timmen precis före solnedgången (eller precis efter soluppgången, om ni är väldigt morgonpigga alternativt stannar uppe hela natten). Passa på att smita ut med er fotograf efter middagen, precis innan tårtan ska skäras upp, för att fånga det!

För att ni ska veta hur lång tid ni behöver för att fotograferas så behöver ni välja var ni vill fotograferas. Vill ni vara på herrgården där ni har mottagningen eller vill ni åka till ert smultronställe 20 minuter därifrån? Glöm inte att räkna in restiden så att ni inte står där och bara har en kvart på er att fånga alla de där bilderna som ni hoppas på.

 

När ni har koll på hur ert schema ser ut, var ni vill fota någonstans och vilket ljus ni vill ha i era bilder så kanske ni ser att det logiskt sett bara finns en tid för er fotografering. Om så inte är fallet så kan det var dags att ta följande i beaktning.

Många som väljer att fotografera före vigseln gör det för att de vill ta sina bilder när håret och sminket är helt nyfixat, innan klänningen har blivit lite mörk i fållen och innan man har halva risförpackningen innanför skjortan. Under en bröllopsdag är det inte alls ovanligt med både en och tio glädjetårar och massor av kramar med familj och vänner vilket såklart är det allra bästa med ett bröllop, men kanske mindre positivt för en perfekt makeup. Mångt par känner också att de inte vill vara ifrån sina gäster efter vigseln, och vill därför ha fotograferingen avklarad innan de träffar gästerna. En annan positiv sak är att man kan ha en first look, det vill säga att fotografen fångar ögonblicket när ni ser varandra för första gången på bröllopsdagen. Det är ett underbart ögonblick, fyllt av känslor som verkligen är fantastiskt att ha förevigat.

Vissa par vill istället se varandra för första gången vid vigseln, och då är det såklart svårt att fotograferas före vigseln (ögonbindel på kort brukar inte vara alla brudpars dröm). Då är det bättre att satsa på att fotografera efter vigseln. För vissa känns detta lättare. De känner att all nervositet släpper efter vigseln och det är lättare att slappna av. Andra tycker att det känns stressigt att veta gästerna väntar på dem vid mottagningen.

 

Mitt i allt det här så kanske det finns en gyllne mittenväg. Varför inte dela upp er tid för porträttfotograferingen? Om det var jag som fick bestämma så skulle alla mina brudpar hinna fotograferas vid tre tillfällen. Först en first look och en stund där de kan stirra in i varandras ögon bara för att fatta att det här händer faktiskt. Efter det skulle vi fotografera bilder tillsammans med brudföljet innan det var dags att ta sig vidare till vigseln. Efter vigseln så finns det tid för att fotografera tillsammans med familjen och att ta en bild med alla gäster innan vi smiter iväg, bara jag och brudparet för en halvtimme medan gästerna tar sig till mottagningen och får varsitt glas i handen inför brudskålen. Till sist så skulle vi smita ut i solnedgången, lagom höga på all lycka från dagen, och ta de sista porträtten medan solen går ner.