Vigselringar

Redan i Romarriket bar kvinnorna ringar för att visa att de var gifta. Den första dokumentationen av en diamantring i förlovningssyfte är från mitten av 1400-talets Wien. Att visa att man tillhör en annan person lever kvar sedan långt tillbaka i tiden, även om vi idag tillhör varandra rent känslomässigt snarare att någon är den andres ägodel. Att vi i de flesta länder idag har ringarna på vänster hand beror på att man förr i tiden trodde att det gick en ven från just vänster pekfinger, direkt till hjärtat.

Vilken ring som är viktigast, och hur många ringar man har, skiljer sig mellan olika länder och kulturer. I de nordiska länderna till exempel, så har ofta båda parter en förlovningsring, och en förlovning kan hålla i sig i allt från ett par månader till många år. Under vigseln så kan antingen båda parter få även en andra ring, eller så använder de samma ringar som vid förlovningen. I USA så är det däremot ofta bara den ena parten, den som blir friad till, som har en förlovningsring. Där är förlovningsringen ofta den viktigaste ringen och är därför gärna en enstensring med en stor diamant, om möjligt. Till skillnad från de nordiska länderna så står bröllopet i USA ganska nära inpå förlovningen, något år eller två efteråt. Vid vigseln så får båda parter en till ring.

Idag finns det inga direkta traditioner över hur det "ska" vara gällande förlovningsringar och vigselringar, även om de amerikanska sederna med stora enstensringar vid förlovningar har influerat mycket. Tycker ni att det är bekvämt med bara en ring, använd samma ring till både vigsel och förlovning. Om en av er vill ha två ringar och den andre en, kör på! Eller så skippar ni ringarna helt. Det finns par som väljer att tatuera in matchande tatueringar (på fingrarna eller händerna, eller någon helt annanstans) för att visa att de är gifta, och det finns par som inte har något fysiskt eller materiellt alls. Vad passar er allra bäst?

Om ni väljer att ha ringar, och fler än en, tänk på hur ringarna kommer att se ut tillsammans. Var inte rädda för att mixa olika färger och stilar, så länge ni tycker att det blir fint tillsammans. Ni väljer själva om ni vill matcha era ringar eller inte. Ibland kanske ni passar i olika färger, men väljer att ha samma mönster på ringarna? Eller så väljer ni båda att ha en lite blå sten i ringen, även om resten av ringen ser annorlunda ut? Eller så väljer ni helt det som passar just er personlighet, även om era ringar inte matchar så vet ju ni att det är ni två som hör ihop.

 

För 3 saker att tänka på när ni väljer just era ringar, scrolla lite till!

3 saker att tänka på när ni väljer ringar

Carat och Karat

När det är dags att välja ut sina ringar så kommer de ofta att beskrivas med ord som karat och carat. Det är enkelt att tro att detta är samma sak, men det är viktigt att hålla isär dem. Carat är viktenheten för diamanter och 1 carat är lika mycket som 200 milligram. Karat är andelen guld i ett smycke. 24 karat står för helt rent guld. I Sverige använder vi mest 18 karats guld vilket innebär att guldhalten är 18/24-delar guld. Att man väljer att legera guldet, alltså blanda upp det, är för att skapa en bättre hållbarhet och slitstyrka eftersom det rena guldet är väldigt mjukt och därmed är risken för skador på ringen större.

 

Material och form

Ni kan välja nästan vilket material ni vill till era ringar. Vanligast är platina eller olika former av guld, men vissa väljer udda material så som stål eller trä. Det viktigaste är att ni kollar upp hållbarheten av det material ni väljer. Silver, exempelvis, håller inte för att sitta på ett finger ett helt liv. Skulle ni då kunna tänka er att byta ut ringen efter tio år, eller är det kanske värt att satsa på en ring i vitguld eller platina?

Hur bred ringen bör vara handlar till största del hur det passar ditt finger. Trivs du bättre med en tunn ring eller med en bred? Om du ska ha både en förlovningsring och en vigselring så är det läge att tänka på detta redan från början så att de båda ringarna passar att sitta bredvid varandra, både så att det känns bra på fingret och att du tycker att det är snyggt.

Stenar kan ha olika form och kvalitet, om ni vill ha stenar på era ringar. Kanske känner ni att det räcker med cubic zirconia, eller så vill ni satsa på smaragder och diamanter, eller kanske en meteorit? Precis som med materialet i själva ringen så är detta helt upp till er, men det kan vara bra att ha i åtanke att ni kontrollerar att kvalitén lever upp till era önskemål. Kika också på vilken form ni vill ha på stenen eller stenarna. Ska de vara runda, fyrkantiga eller hjärtformade?

 

Praktiskt och trendigt

Förlovnings- och vigselringar är något som man (i alla fall oftast) har på sig varje dag. Då är det viktigt att du har en ring som passar ihop med din vardag. Är du i stallet varje dag, eller arbetar du på ett bygge? Då kanske en enstensring inte är helt lämplig då den kan fastna eller skadas lättare än en ring där ingenting sticker upp.

En annan sak att ha i åtanke är trender som kommer och går. Kanske är det just nu hett att ha en ring i en viss färg eller en viss form på stenarna? Det är lätt att drömma sig bort i en värld med vackra smycken, så se till att hela tiden se till dig själv. Kan du se dig själv med en sån ring om 25 år? Är du en färgglad person så kanske du ska ha en sten som har en färg istället för en ofärgad diamant, även om det inte är trendigt just nu?