Somrigt bröllop
i Visby

Underbara Josefin och Per bor i vanliga fall i Markaryd men valde att ta med släkt, vänner och präst till Gotland för bröllopet. Ja, de tog faktiskt med sig sin egen präst! För dem var det viktigt att vigas av den präst som funnits med Josefin och hennes familj genom andra stora händelser i livet – och hur fint är inte det?

Ni vet alla de där youtubefilmerna som poppar upp här och där på bröllop där prästen oväntat börjar sjunga mitt under vigseln? Under det här bröllopet fick jag uppleva det på riktigt när prästen plockade fram sin gitarr och började spela en låt som han skrivit själv till brudparet.

Hur fungerar en kyrklig vigsel?

I vårt avlånga land finns det många otroligt vackra kyrkor, och det är något speciellt med att kliva in i en kyrka. Det är lite som ett bibliotek, man pratar inte för högt, man känner sig lite extra högtidlig och så ligger det något i luften som inte riktigt går att ta på. Kanske är det alla tidigare bröllop och dop som lämnat lite extra kärlek i luften?

På Svenska kyrkans hemsida har de lagt upp en jättebra guide i hur en vigselcermoni går till. Vilka delar som är med, vilka delar man kan välja och vilka delar där det finns olika varianter.

Att gifta sig i kyrkan är helt gratis, så länge en av er är medlem i Svenska kyrkan. Är ni inte det kan ni antingen bli det, eller kontakta ert stift och fråga om ni ändå kan få gifta er där och hur ni i så fall ska göra.

Själva ceremonin är ofta ca 45-50 minuter lång, även om det såklart kan variera lite beroende på vad ni väljer att fylla ceremonin med. Många väljer att ha en till två solosånger, vilket brukar få även de som klarat sig under resten av ceremonin att fälla ett par tårar.

När det gäller det där med musik är det otroligt olika mellan olika kyrkor vad de har för möjligheter. Vissa kyrkor har ljudsystem av senaste slaget, medan andra kanske inte har något alls. Det kan också skilja från kantor till kantor (en kantor är hen som spelar på orgeln) vad hen kan spela, om ni vill ha hjälp med detta. Kolla upp med er kyrka vad just de kan erbjuda er! Tänk också på att kyrkan alltid är öppen för alla som önskar, även under en vigselceremoni. Därför måste kyrkan också följa de regler som finns kring att spela upp originalmusik på allmänna platser.

Så har vi det här med psalmerna. Ja, det ska alltid vara med två psalmer under en vigsel. Vilka är dock helt upp till er! Många väljer sommarpsaler (vid sommarbröllop såklart) eftersom de vet att deras gäster känner igen dessa. Det finns också speciella bröllopstexter till våra vanligaste psalmer som går att hitta på nätet, och ett helt avsnitt i psalmboken för just vigslar. Er präst hjälper nog gärna till om ni känner er vilse 🙂

Till sist vill jag tipsa om att berätta för prästen om ni kommer att ha en professionell bröllopsfotograf på plats! Detta kan kännas onödigt eftersom det är så pass vanligt idag, men det finns präster som haft världens otur och endast stött på hobbyfotografer som inte riktigt har koll på hur det fungerar som sprungit innanför altarringen (BIG no no) och stört ceremonin, vilket gör att prästerna har väldigt strikta regler för hur en fotograf får och inte får röra sig. Och ja, er fotograf kommer att respektera dessa regler.

Letar ni också bröllopsfotograf?

Om ni tyckte om bilderna här ovan, skicka iväg ett mail till ulrika@unorman.se eller skriv ett meddelande här under så pratar vi lite mer! 🙂

Shopping Basket